Kedvelem az ebem

Eb-ház okosan

2015. augusztus 02. - NanoVica

Ha a kutya nem velünk lakik a lakásban – és ennek számos előnye van – akkor bizony kutyaházra van szüksége, hogy ő is olyan kellemesen tölthesse az estéit, mint mi, gazdik. Azonban a megfelelő kutyaház beszerzése nem is olyan egyszerű, mint gondolnák. Könnyen előfordulhat, hogy nem fog tetszeni a lakójának.


Ebben az esetben pedig nem biztos, hogy arról van szó, hogy kedvencük túlságosan válogatós vagy finnyás lenne. A kutyák nem törődnek annyit az esztétikával, mint mi, vagyis biztosan nem a piros vagy a zöld háztető fogja zavarni, ha nem akar beköltözni újdonsült lakásába. Érdemes tehát odafigyelni egy-két dologra mielőtt kutyaház vásárlásra vagy éppen építésre adjuk a fejüket.

image.jpg


A nagyság átka
A legfontosabb szempont az a méret, ez azonban nem csak a kutya nagyságától függ, de a fajtájától és a mozgásigényétől is, így nem butaság szakirodalomban utánanézni a dolognak. A legtöbben mindent megadnának kedvencüknek, így hajlamosak túlzásba esni, ennek az egyik tipikus példája, hogy nem kutyaházat, hanem kutyakastélyt vásárolnak az ebnek. Ennél rosszabbat nem lehetne tenni, még a szűkösebb férőhely is kellemesebb a kutyának, mint a túl nagy, mivel sajnos nem fogja tudni kifűteni azt testének hőjével. Így ha a kutya kerüli a villáját, az ezért lesz. A méret kérdése az ól ajtajára is igaz, ha szintén méretes, akkor túl sok hideg levegő jut be rajta, ami hasonló eredményre vezet.
Szintén a hideggel függ össze a szigetelés. Ha vásárolunk, akkor vagy műanyag kutyaházat vegyünk, vagy olyat, ami vastag fából van és kapott szigetelést is. Ha mi magunk készítjük, akkor mindenképpen használjunk szigetelőanyagot és ha lehet ne hungarocellt, mert az nem lesz elégséges, a legjobb a termofüggöny, ami a legtöbb szakkereskedésben beszerezhető.
Az sem mindegy hova helyezzük a kutyaházat, mert az állatok sem érzik mindenhol jól magukat. Érdemes megfigyelni, hogy az udvar melyik részén pihen szívesen, ott a ház is jó helyen lesz. Az sem baj, ha a kapuval szemben lesz a ház helye, mivel minden kutyában él az őrző-védő ösztön és így önbecsülését is növeljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvelemazebem.blog.hu/api/trackback/id/tr187673264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása