Kedvelem az ebem

Mennyi ételt is adjunk a kedvenceinknek?

2015. június 17. - NanoVica

Félig viccesen, félig pedig komolyan azt válaszolhatjuk, hogy ez attól függ mekkora. Nem vicc, mert természetes módon a kutya fajtája és mérete, illetőleg a kora is befolyásolja, hogy mennyi koszt dukál neki naponta. Ugyanakkor mérettől függetlenül például több ételre van szüksége egy fejlődő szervezetnek, mint egy idősebb kutyának.

A legfontosabb talán, hogy ne túl keveset, de ne is túl sokat. Ha kutyatáppal etetjük a kedvencünket, akkor viszonylag könnyű helyzetben vagyunk, mivel a csomagoláson minden esetben fel van tűntetve, hogy X kilós kutyánknak mekkora adag jár. Ez fontos információ és mindenképpen olvassuk el, de inkább csak irányadó jellegű, hiszen ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is egyedenként változik az egészségesnek számító mennyiség.

shutterstock_284496626.jpg

A házi koszt esetében már bonyolultabb a helyzet, de itt is vannak irányadó számok. A mennyiség mellett szintén kardinális kérdés, hogy hányszor egyen a kutya. Erre az életkor a legfontosabb útmutató. Kicsi korában, 2-6 hónapos, naponta háromszor, 6-12 hónapos korig kétszer, később pedig naponta egyszer ajánlott enni adni kedvencünknek, bár nagytestű kutyák estén javasolt megrartani a kétszeri alkalmat.

Legyen szó kutyatápról vagy otthoni kosztról, minden kutya tekintetében figyelembe kell venni a napi mozgását, intenzívebb életritmus mellé természetesen több, míg az idő nagy részében otthon heverésző kutyáknak, kevesebb koszt ajánlott.

 

A táplálással kapcsolatban a leggyakoribb hiba a túletetés, vagyis az eb elhízása. Ez koránt sem csak esztétikai, de egészségügyi kérdés is, a kényeztetés ebben az esetben sem feltétlenül jó döntés, mert sajnos az elhízott kutyusok rövidebb ideig is élnek, mint fitt társaik. Sőt, növendék vagy fiatal kutyáknál ez még különböző betegségeket is könnyen okozhat, úgy, mint csontritkulást vagy rosszabb esetben szervi problémák.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvelemazebem.blog.hu/api/trackback/id/tr67545808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása