Kedvelem az ebem

Mit tehetünk, ha a kedvencünk nem akar enni?

2015. június 03. - NanoVica

A kutya étvágytalanságának számos oka lehet, pontosan ezért nem kell rögtön orvoshoz rohanni. Először érdemes inkább egy kicsit jobban odafigyelni a kedvencünkre és megpróbálni eldönteni, mi húzódhat meg a probléma hátterében.

Első körben fel kell tenni a kérdést, hogy nem tud, vagy nem akar enni az állat, ez ugyanis fontos különbség. Ha látszik a kutyán, hogy lenne étvágya, szagolgatja az ételt, bekapja, de utána kiköpi, akkor a szájában van valami probléma, ez lehet ínygyulladás, a fogak rossz állapota vagy bármilyen egyéb szájüreget érintő betegség. Természetesen ebben az esetben irány az orvos.

shutterstock_248889940.jpg

Másik verzió, amikor egész egyszerűen étvágytalan, ennek sajnos gyakran lehet valamilyen betegség az oka, gondoljunk bele, ha mi magunk szedünk össze egy betegséget, akkor ugyanúgy gyengül az étvágyunk, nem kívánjuk a jóízű falatokat, még akkor sem, ha a kedvenc fogásunk van terítéken.

Azonban az is könnyen lehet, hogy nem valamiféle betegség áll a háttérben, lehet az például egyszerűen az időjárás is. A nagy melegben a kutyák étvágya is csökken, főleg, ha idősebb jószágról van szó. A forró nyári napokon ezért érdemesebb egy időre hűvösebb helyet biztosítani kedvencünknek és várni legalább egy napot, amíg az orvos mellett döntünk.

Könnyen előfordulhat az is, és ez a legszerencsésebb eset, hogy egész egyszerűen nem ízlik neki a koszt, amit meg akarunk etetni vele, nem csak mi magunk, a kutyák is válogatósak, megvan a maguk személyes ízlése. Ezt könnyen észre lehet venni, látszik rajta, hogy lenne étvágya, mert lökdösi a kosztot, de aztán kissé sértődötten mégis otthagyja, esetleg jelzésszerűen ki is löki a táljából.

Az ok tehát sokféle lehet, így ha étvágytalanságot tapasztalunk, akkor egy-két napig figyeljünk egy kicsit még jobban oda kedvencünkre, és ha nem történik változás, forduljunk szakemberhez.



A bejegyzés trackback címe:

https://kedvelemazebem.blog.hu/api/trackback/id/tr827509476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2015.06.04. 14:18:14

Csak egy sztrori. Falusi udvar, és nagyanyámtól kaptunk egy bárányt, hogy majd húsvétra levágjuk. Elbóklászott a többi állat között. A kutya viszont egy idő után elkezdett látványosan fogyni, bár a vacsorát mintha megette volna. Soha nem álltunk ott mellette, amig evett, és eszünkbe sem jutott, hogy ilyen megeshet, mignem lebukott a bari, egyik este látványosan pörköltszaftos volt a fehér szőre a szája körül. A lökött kutya, mert ugye a bárány is hozzánk tartozik, nem bántotta, hagyta, hogy megegye a vacsoráját.
süti beállítások módosítása