Kedvelem az ebem

Hogyan szoktasd le kutyádat a rossz szokásokról?

2015. július 19. - NanoVica

Fajtajellegtől függően vannak olyan rossz szokások, melyet könnyen vesz fel a kutya, olykor merő szeretetből, olykor pedig azért, hogy a benne lévő „vadállatot” élje ki. Mindenki tudna erre példát mondani, arra azonban már nem biztos, hogy hogyan szoktassuk le róla a kedvencünket. Általános érvényű szabály, hogy minél később kezdjük el, annál nehezebb a dolgunk.

Felugrás

Kellemetlen tud lenni ránk vagy vendégeinkre nézve, főleg, ha odakint sáros idő van. Ha a kutyánk rendszeresen felugrik, akkor például úgy szoktathatjuk le róla, hogy látványosan nagyot hátralépünk és hangosan egy tiltó szót mondunk.

Ásás

Gyakori önkifejezési mód a kutyáknál. Semmi rosszat nem akarnak, mégis kellemtelen, ha tele lesz az udvar gödrökkel, esetleg a veteményest teszik tönkre. Nem biztos, hogy ez a hivatalos módszer, de beválik. Az ásáshoz egy kellemetlen ingert kell párosítani, például lelocsolni hideg vízzel. Fájni nem fáj neki, de a kedve elmegy a kaparástól.

shutterstock_175698899.jpg

Rágás

Talán ez a leggyakoribb rossz szokás. A kutya részéről teljesen természetes, ugyanakkor irtó ciki tud lenni, ha a méregdrága ülőgarnitúra vagy a komód ezért tönkremegy. Megoldás az eltolás és a tiltó szó. Finoman rá is csaphatunk kedvencünk fejére, hogy minél előbb felhagyjon rossz szokásával.

Agresszív evés

Ha a kutyánk morog, vicsorog, esetleg odakap, ha evés közben közeledünk felé, nem kell megijedni, nem ránk haragszik, csak a tulajdonát őrzi. Ha így van, akkor a nevelésünk nem volt példaértékű, hiszen az állat nem tudja ki a főnök, meg kell tanítani rá. A megoldás nem a gyakran tévesen gondolt agresszió. Nem megütni kell az állatot, hanem ellenkezőleg, kézből etetni egy darabig, hogy pozitív ingert párosítson az étkezéshez.

Nem hallgat a visszahívásra

Szintén nevelési probléma, ugyanakkor akár a kutya életét is megmenthetjük vele, szóval mindenképpen pótolni kell ezt a hiányosságot. Soha ne hívjuk dühösen a kutyát, a hangunk legyen vidám, ugyanakkor határozott. Ha visszajön, dicsérjük meg és az elején mindig adjunk neki jutalomfalatot. Ha fejben összepárosítja a kellemes étellel a dolgot, akkor pár nap alatt fixálhatjuk benne ezt a parancsot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvelemazebem.blog.hu/api/trackback/id/tr917637306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása