Kedvelem az ebem

A kutyatartás 5 legfontosabb szabálya

2015. június 15. - NanoVica

A felelős kutyatartásért nem véletlenül kampányolnak a különböző alapítványok és szervezetek. Sajnos sokan meggondolatlanul, csak ad hoc módon vásárolnak kutyát, amit jól példáz a számos, csordulásig megtelt menhely. Szerencsére az ellenkezőjére is van példa, amit pedig az örökbefogadások növekvő száma jelez. De melyek is a kutyatartás legfőbb szabályai?

  1. Először is az említett felelősség, vagyis, hogy vásárláskor ne csak az legyen a szempont, hogy mennyire aranyos a kutyus, hanem az is, hogy mennyiben tudjuk biztosítani számára az ideális életkörülményeket. Bár sokan nem tudják, de ez törvénybe is van iktatva: kötelesek vagyunk az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. Ezek mellett tájékozódjunk a fajtát tekintve is, hiszen pl. mozgásigényben is óriási különbségek vannak.

    shutterstock_281183819.jpg

  2. A másik legfontosabb szabály nem is a kutyánkra, hanem inkább a környezetünkre vonatkozik. Szintén törvényi kötelességünk biztosítani, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával vagy egyéb módon ne veszélyeztethessen. Külön szankció ugyan nincsen rá, de természetes elvárás, hogy se ugatással, se egyéb módon ne zavarjuk szűkebb és tágabb környezetünket.

  3. Alap követelmény a kutyánkkal szemben annak megfelelő táplálása és a mozgás biztosítása, hiszen az egészsége szempontjából ezek alapvető fontosságúak. Ma már számos kutyatáp közül választhatunk, így az optimális, kiegyensúlyozott étrend nem jelenthet problémát, a sétáltatás pedig csak idő kérdése, ha valóban szeretjük a kedvencünket, nem lehet probléma ennek megoldása.

    shutterstock_280802897.jpg

  4. Akár egy csecsemőt, úgy a kutyusokat is be kell oltani a különböző őket veszélyeztető betegségek ellen. A veszettség elleni kötelező oltást és a kombinált oltásokat évente meg kell ismételni, de a veszélyesebb kórokozók ellen is érdemes oltást kérni. Egyrészt így nem kell aggódnunk kedvencünk egészségéért, másrészt az oltás jóval olcsóbb, mint az utólagos gyógykezelés.

  5. A tisztaság fél egészség – tartja a mondás és ez a kutyák esetében különösen igaz, hiszen jóval több bacilussal és egyéb kártevővel találkoznak nap, mint nap, mint mi emberek. A rendszeres fürdetésen kívül az eb házát, szőnyegét és közvetlen környezetét is időről-időre (lehetőleg ne fél évente) ki kell takarítani, mint egészségügyi, mind higiéniai okokból.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvelemazebem.blog.hu/api/trackback/id/tr287545760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2015.06.16. 21:22:21

én ezt már 35 éve is tudtam, mikor befogadtuk (majd' 14 évig) a kutyusunkat

Cathcart_ezredes 2015.06.16. 21:25:14

A kutyaszar összeszedése fájóan hiányzik. Mellesleg embertársaink 75%-a egy nemtörődöm paraszt, kutyások között pont ekkora az arány: magára és a környezetére igénytelen, másokat teljesen lefosó kihaénnem félőrültek hasonló nevelésben részesült kutyával.

Kelly és a szexi dög 2015.06.16. 21:30:45

"Ha van kutyád, van szíved, hozzánk tartozol"! - bullshit!

2015.06.16. 23:37:41

A rendszeres fürdetésre én eddig csak ellenjavallatokat hallottam "bennfentes" körökből, merthogy állítólag nem tesz jót a kutya bőrével. Évente maximum 2 fürdetés ajánlott, mi ezt tartjuk (kinti kutya). Az ugatással kapcsolatban: egy házörző eb védi a portát, és az ugatás az egyik legfontosabb eszköz a kelléktárból. Erről lenevelni szerintem nem lehet, pedig elég sokat foglalkozunk a kutyával, nyilván a dolgos hétköznapok mellett még mindig nem eleget. Szerintem kertesházas övezetben a kutyaugatás pont olyan természetes, mint a belvárosban a villamos zakatolása. Aki ott él egy idő után megszokja. Panelházban természetesen más a helyzet.

Jegkoko 2015.06.17. 05:53:36

@Jankove: Ez nem teljesen igy van, mert van nem egy olyan degeneralt kutya aki kepes egesz nap folyamatosan ugatni.

Terézágyú 2015.06.17. 08:29:59

@Jankove:
ha egy házőrző kutya egész nap (egész éjjel) ugat, akkor a szomszédok fel fognak lélegezni, amikor hirtelen elhallgat - mert éppen egy tolvaj agyoncsapja.
pedig ugye nem ez a cél.
az a cél, hogy csak olyankor ugasson, amikor egy idegen bemegy a portára.
ha egy kutya állandóan azt is ugatja, hogy két utcával arrébb ugat egy másik kutya - na akkor jön az első mondatban megfogalmazott dolog.

ez pont olyan, mint az egyfolytában szóló autóriasztó. elriaszt bárkit? bárki odafigyel rá, hogy éppen lopás történik? mindenki örül, ha végre elhallgat...

2015.06.17. 10:15:33

@Jegkoko: Ebben nem adok igazat. A kutya azért ugat, hogy felhívja a figyelmet. Ez lenne a feladata. Persze van olyan kutya is, amelyik feleslegesen teszi ezt, de ezek hátterében legtöbbször valamilyen más ok. van, pl. nem foglalkoznak vele eleget, nincs megnevelve, kiképezve, vagy a gazdája nem megfelelően reagál a kutya viselkedésére. Szakember segítségével ez is orvosolható, csupán a gazdának kellene több időt, energiát fordítania, hogy a kutyája úgy viselkedjen, ahogy kell. Ehhez azonban időre, türelemre és kitartásra lenne szükség a gazda részéről - ez bizonyos esetekben nehezen megy. A kutya viselkedése az esetek nagy többségében a gazdája viselkedését tükrözi.

Mamagaio 2015.06.17. 15:43:15

A felelős kutyatartáshoz az is hozzátartozik, hogy megfelelő figyelem mellett fegyelmet és legalább alapfokú kiképzést kapjon (ül, hozzám, mellettem, hívásra jön, rám figyel, stb). Ellentétben egyes tulajdonosok/hozzászólók abszolút elfogathatatlan hozzáállásától, az a kutya amelyik folyton ugatja a kerítésen kívüli eseményeket, NEM alkalmas a minimálisan elvárható társadalmi elvárásokra. Kertes ház, vidéki környezet nem mentség, mindenki szeretne nyugodtan élni, egy folyton ugató ideggyenge eb a szomszédból semmilyen retro-romantika hatására sem élhető körülmény. Ez kb olyan mintha éjjel egykor nekiállnék fémkerítést flexelni. Minden este. 15 évig.
A cikkben jól leírják az alapvető követelményeket, de azt sajnos itt is elfelejtik közölni, hogy nem mindegy milyen fajtát választunk. A 3.pontban taglalt étkezési és mozgásigényeket kiegészíthetnénk még egyes fajták viselkedési jellemzőivel. Igen, a gazdájával egy pitbull is tisztelettudó, de nem árt tisztában lenni a méretben kisebb fajták mentális kihívásaival, vagy pl a terelő kutyák csipkedéseivel. Ezek nem hátrányok, de a több évtized/század céltudatos tenyésztési irányait egyszerűen nem lehet háttérbe szorítani, csak mert egy családi környezetben nincs nyáj akit meg kell védeni a farkasoktól. De egy kotorék eb-ből sem lesz vakvezető, ami nem az ő hibája, hanem mert nem erre tenyésztették anno.
Amekkora kutyamániás a Magyar ember (kompenzál), annyira szükség is van a kutyatartás evolúciójára, amire a gombamód szaporodó kutyaiskolák egy nagyon jó alapot adnak.

2015.06.20. 21:31:15

A magyar ember nem állatszeretetből, hanem divatból tart kutyát. Azon kívül meg azért, hogy bosszantsa vele a szomszédait, mivel a hatóságok nem védik meg a kutyaugatásnak kitett ártatlan állampolgárokat. Önmagában már ez is bizonyíték a kutyások lelki sivárságára, frusztrációjára és az egyéb mentális problémáira. Milyen faék egyszerűségű személyisége van az olyannak, aki gyerek helyett képes egy teljesen ostoba és haszontalan állatot tartani, amely ráadásul veszélyes az emberre? Nyugodtan mondhatom, hogy ettől még a cigányok is jobbak, mert ők gyereket tartanak, nem kutyát és neki nem gond, ha fogy a magyar.

,, 2015.06.21. 14:19:29

@Cathcart_ezredes: szia, írok egy blog.hu-s üzit neked!

zorba123 (törölt) 2015.06.21. 16:08:42

@Cathcart_ezredes: Ez az a sarkalatos pont, hogy felelőséggel felvállaljuk a kutyánkat!

zorba123 (törölt) 2015.06.21. 16:14:42

@kutyás majmok: Taníts Mester!A kutyát jobban szórakoztatja az ember, mint az embert a kutya, amiből egyértelműen következik, hogy az ember a nevetségesebb.

Ez vagyok 2015.06.21. 16:56:13

Én sem értem ezt a fenenagy, de persze álságos kutyaszeretet.
Én sok olyan eseteket látok, mikor a kutya fikarcnyi szeretet, törődést sem kap meg a gazditól.
Van olyan is, hogy soha sincs eleresztve a kikötő láncról és az összedetlen ürülék messze szaglik.
Vagy olyan, hogy a nagytestű kutya ugyan szinte családtag, de egy 50 négyzetméteres lakásba zárva. Ne magyarázza nekem senki, hogy az tökjó számára.

2015.06.21. 20:17:14

@Ez vagyok: Teljesen mindegy hány négyzetméteren tartod a kutyádat, amennyiben rendesen lemozgatod és foglalkozol vele. Az a kutya, melyet vidéken láncon tartanak még kevesebb mozgáslehetőséghez jut, mint városi kevés négyzetméteren tartott társai.
Ez teljesen a gazdától függ, hogy mennyire van tisztában a kutyája mozgásigényével és mennyire teljesíti azt.
Nem véletlen, hogy be akarják tiltani a láncon tartást.
Az álságos kutyaszeretet pedig többnyire a divatból vásárolt kutyák tartójára (direkt nem írtam gazdát, mert erre a típusra nem illik a gazda szó) jellemző, vagy arra, aki azért vesz kutyát, mert a szomszédnak is van. Aztán pedig tojik rá, hogy mi lenne a kutya igénye.

Katalin Kovács 76 2017.05.15. 17:01:16

Szeretnék tanácsot kérni mindenkitől! Az elmúlt hónapban a szomszédomba kőltőzőtt 7 nagytestü kutya a zaj elviselhetetlen pihenés kizárt! szeretném megtudni hogy 900 négyzetméterü területen jogilag lehet tartani ennyi kutyát?A másik aggájom hogy jőn a nyári szünet és rengeteg gyermek fog játszani az utcánkban mit tudnék a gyerekek védelmében tenni hogy megelőzek egy lehetséges tragédiát?
süti beállítások módosítása