Kedvelem az ebem

Kutyasuli sétához

2015. augusztus 27. - NanoVica

Aki kutyás az biztosan tudja, aki csak most szeretne ebtulajdonos lenni, az nem feltétlenül, hogy bizony létezik egy úgynevezett póráztörvény. Nem is olyan régóta, csak tavaly január eleje óta kötelező a kutyákat pórázon, de ami még rosszabb, szájkosárral sétáltatni bizonyos helyeken.

shutterstock_275863976.jpg

Aki ezeket a szabályokat megsérti, szabálysértést követ el. Szerencsére azért a gyakorlatban nem bilincselnek meg mindenkit, aki szájkosár nélkül sétáltatja a kutyáját és mint mindenütt másutt, itt is vannak kivételek.

Ha triflakereső kutyánk van - vélhetőleg nem sokan ismerik a szakkifejezést - vagyis földalatti gombakereső, akkor nem érvényes rá a szabályozás, ahogy a vadászkutyákra sem. De persze most jön a lényeg, vagyis, hogy a szabályozás közterületre érvényes, a közforgalmú területre nem.

Tehát döntse el mindenki maga, hogy éppen, hol sétáltatja a kutyáját. Persze a legtöbb helyen azért tábla is jelzi, hogy lehet-e kutyust sétáltatni és ha igen, akkor milyen minőségben. Ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni.

Egyébként a szabályozás ellen a kutyakiképzők is szót emeltek, mégpedig teljes joggal. Szerintük, ha egy kutya és gazdája részt vesz egy kutyakiképző tanfolyamon és ott sikeres vizsgát tesz, amit persze hivatalos papír is igazol, akkor az állatok sétálhassanak póráz nélkül is. Kutyások és nem kutyások is meg szoktak lepődni azon, amikor olyat látnak, hogy egy nagydarab eb nyugodtan mendegél póráz nélkül gazdája mellett és pontosan tudja mi a dolga.

Nos, ezért érdemes iskolába vinni a kutyát, mert túl azon, hogy a saját életünket könnyebbé a kedvencünkét kényelmesebbé tesszük.

Ezzel szemben sokkal többször látni olyat, hogy a pórázon lévő kutya össze-vissza futkározik, átcsavarja a gazdi lába körül a pórázt, fölugrál a járókelőkre stb. Ez persze vicces és aranyos, de semmiképpen sem ideális állapot. A kutyát sétálni is meg kell tanítani, pontosan úgy, mint minden másra. Sőt ez az egyik legfontosabb tudnivaló, főleg, ha városban lakunk, így ne legyünk lusták és nemtörődömök, ha kutyánk van irány a kutyasuli.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvelemazebem.blog.hu/api/trackback/id/tr457738704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása